10 Tips Latih Anak Kecil Berpuasa Buat Pertama Kali Di Bulan Ramadhan

Ramadhan chart untuk bantu latih anak berpuasa di bulan Ramadhan.

Alhamdulillah dah berlalu 2 per 3 bulan kita berpuasa. Tahun 2018 ni, both Ihsan dan Aisyah mula belajar puasa dengan lebih serius. So far so good lah mengikut tahap kefahaman dan kemampuan diorang. So let me share tips latih anak berpuasa buat pertama kali di bulan Ramadhan. Actually rasa syukur dan tak sangka sebab diorang […]

13 Tips Bawa Anak Autisma Dan Anak Kecil Solat Jemaah Di Surau, Pengalaman Saya

13 Tips Mendidik Anak-Anak Kecil Solat Terawikh Di Masjid

Ramadhan kali ni mencatatkan beberapa first times untuk Ihsan dan Aisyah terutama daripada aspek solat di surau. Macam saya cakap dalam entry lepas, bebudak ni tak puasa pun sebab diorang belum ready lagi. Jadi kitorang fokus on mantapkan solat serta improve behavior dulu. Honestly mula-mula tu rasa tak sangka juga sebab saya memang tak berapa […]

10 Tips Menyediakan Jadual Belajar Dan Ulangkaji Di Rumah Untuk Anak-Anak

Tips untuk parents menyediakan jadual belajar anak di rumah

Siapa ibu atau ayah yang ada mengajar anak di rumah? Ada buat jadual belajar atau ulangkaji tak? Saya adalah salah seorang emak yang ada buat sesi belajar untuk anak di rumah. Kalau bahasa omputehnya homeschooling schedule gitu. Saya memang sejenis individu yang perlukan jadual untuk dijadikan panduan. Sebab jadual boleh bantu saya untuk lebih fokus […]

Bahan Bantu Mengajar Hafazan Juz Amma Untuk Anak-Anak Supaya Seronok Menghafal

BBM untuk hafazan Al-Quran anak-anak bermula dengan Juz 30

Assalamualaikum, Owh wow rindunya kat blog ni. Tiap-tiap hari dijenguk tapi tak sempat nak update. Dok update entry lama-lama je. By the way hari ni nak share tentang bahan bantu mengajar hafazan Juz Amma. Buat ni khas untuk anak-anak supaya diorang seronok nak menghafal. Finally berjaya juga habis menggunting malam tadi. Hari ni tinggal nak […]

Anak Suka Buat Sepah? Jadikannya Aktiviti Fun Learning Untuk Membina Kreativiti Kanak-Kanak

Anak suka buat sepah di rumah

Anak suka buat sepah! Instead of kita marah dan suruh anak berhenti menyepah, why not kita kita jangan halang. Sebaliknya kita switch kepada aktiviti fun learning untuk membina kreativiti kanak-kanak ribena kesayangan di rumah kita tu. Kesannya ialah, anak akan dapat lebih manfaat untuk rangsangan minda, lebih happy dan dalam masa sama kita pun lebih […]

Cara Saya Mengajar Anak Memegang Pensil, Seterusnya Pandai Menulis Dan Melukis

Cara ajar anak pegang pensil dan menulis

Ramai anak-anak yang boleh pegang pensil sendiri tanpa perlu diajar. Tapi ramai juga yang mak ayahnya perlu mengajar anak macam mana cara memegang pensil yang betul. Seterusnya sampailah dia pandai menulis dan melukis sendiri. Actually isu tak pandai menulis ni bukannya selalu jadi pada special kid saja tapi pada anak normal pun boleh jadi. Setiap […]

Resepi Homemade Playdough Yang Tahan Lama Dan Selamat Untuk Anak

Resepi homemade playdough

Budak-budak harus lah suka sangat playdough. Termasuklah anak-anak saya. Beberapa bulan lepas saya buat homemade playdough yang of course selamat kalau anak-anak termakan atau saja-saja nak makan. Dah tu tahan sangat lama sampai berbulan-bulan! Memang jimat duit sebab tak perlu beli playdough jenama Play-Doh yang mahal tu. Play-Doh tu memang lah best sebab warnanya cantik […]

Kenapa Pilih Homeschooling?

Kenapa pilih untuk homeschool

Kenapa nak pilih homeschooling sedangkan dah ada banyak sekolah bersepah-sepah di luar sana? Hantar je lah kan senang? Susah-susah je kan nak ajar sendiri ye dak? 🙂 Sekarang ni dah jadi trend ramai parents homeschooling anak masing-masing. Kaum ibu lah yang ramai jadi ‘cikgu’ dirumah. Ada banyak sebab kenapa ramai ibubapa pilih untuk ‘homeschool’. Termasuklah […]