Pengalaman Aisyah Kena Marah Dengan Cikgu Garang Di Sekolah

Aisyah kena marah dengan cikgu garang di sekolah!

Mama ambil gambar Aisyah sebab bila dia turun bawah tengok-tengok muka dah bertempek bedak macam tu. Dia mandi dan bersiap sendiri. Comel pula. Suruh senyum elok-elok tapi dia buat muka begitu. Ini kisah minggu lepas. Si kenit ni balik sekolah basah lencun kena hujan. Siap bertakung air dalam kasut. Hairan betul. Dah macam orang main hujan […]

10 Tips Atasi Anak Susah Makan Dan Picky Eater

Ihsan yang satu masa dulu sangat memilih makan tapi sekarang boleh makan macam-macam jenis makanan.

Anak susah makan ataupun mak ayah yang tak rajin nak layan? Pada pendapat saya, adalah lumrah kalau anak-anak picky eater sangat cerewet, memilih ataupun tak mahu makan. Tapi bukanlah bermakna anak tu tak lapar. Sebagai kanak-kanak yang semulajadi sifatnya aktif, selalunya ingat nak bermain je sampai terlupa rasa lapar. Tapi kalau kita bagi makanan ataupun […]

10 Tips Latih Anak Kecil Berpuasa Buat Pertama Kali Di Bulan Ramadhan

Ramadhan chart untuk bantu latih anak berpuasa di bulan Ramadhan.

Alhamdulillah dah berlalu 2 per 3 bulan kita berpuasa. Tahun 2018 ni, both Ihsan dan Aisyah mula belajar puasa dengan lebih serius. So far so good lah mengikut tahap kefahaman dan kemampuan diorang. So let me share tips latih anak berpuasa buat pertama kali di bulan Ramadhan. Actually rasa syukur dan tak sangka sebab diorang […]

13 Tips Bawa Anak Autisma Dan Anak Kecil Solat Jemaah Di Surau, Pengalaman Saya

13 Tips Mendidik Anak-Anak Kecil Solat Terawikh Di Masjid

Ramadhan kali ni mencatatkan beberapa first times untuk Ihsan dan Aisyah terutama daripada aspek solat di surau. Macam saya cakap dalam entry lepas, bebudak ni tak puasa pun sebab diorang belum ready lagi. Jadi kitorang fokus on mantapkan solat serta improve behavior dulu. Honestly mula-mula tu rasa tak sangka juga sebab saya memang tak berapa […]

Keputusan Diagnosis, Autism Spectrum Disorder (ASD) Di Bulan Kesedaran Autisma

Berbaktilah kepada anak ini sesungguh hati untuk jana saham ke akhirat nanti.

Tamat sudah Bulan Kesedaran Autisma Sedunia ataupun World Autism Awareness Month pada bulan April lepas. Seperti yang ramai orang dah tau, 2 April setiap tahun adalah World Autism Awareness Day dan April adalah ibarat bulan hari raya untuk anak Autism dan keluarga mereka. Ihsan sekeluarga pun tak terkecuali rasa kemeriahan tu. Memang banyak sangat aktiviti […]

Pengalaman Kali Pertama Cubaan Berpuasa Si Abang Anak Yang Soleh!

Yeay Abang berjaya puasa separuh hari!

Memang tak ada plan pun nak suruh Ihsan berpuasa tahun ni. Tapi entah macam mana tiba-tiba sebelum terawikh malam pertama tu tu terfikir nak buat cubaan kali pertama berpuasa dan berterawikh pada Si Abang. Saja-saja nak test tengok dia faham ke tak sebenarnya puasa tu macam mana dan sejauh mana dia boleh ikut. Sejujurnya bila […]

Tips & Panduan Untuk Ibu Bapa Memilih Tadika Yang Sesuai Dan Tepat Untuk Anak

Perkara-perkara penting ibubapa perlu pertimbangkan masa memilih tadika yang sesuai dan terbaik untuk anak.

Cuti sekolah akhir tahun dah 2 minggu mula. Kita dah pun di penghujung tahun 2015. Ramai ibu bapa yang mula mencari dan memilih tadika mana yang sesuai dan tepat nak hantar anak masing-masing tahun depan. Bukan je mak ayah yang pertama kali nak hantar anak masuk tadika pening kepala nak fikir. Yang dah pernah hantar […]

9 Tips Galakkan Anak Minum Air Masak Lebih Banyak Dan Kurang Minum Air Manis

Anak susah minum air masak adalah isu yang common dikalangan mak-mak. Anak-anak lagi suka minum air manis yang berperisa dan berperwarna of course lah sebab rasanya lagi sedap. Saya kurang hadapi masalah ni sebab Aisyah dan Ihsan memang kuat minum air kosong. Mungkin sebab saya tak jadikan kebiasaan. Bukanlah tak minum langsung. Saya bagi juga […]

Anak Suka Buat Sepah? Jadikannya Aktiviti Fun Learning Untuk Membina Kreativiti Kanak-Kanak

Anak suka buat sepah di rumah

Anak suka buat sepah! Instead of kita marah dan suruh anak berhenti menyepah, why not kita kita jangan halang. Sebaliknya kita switch kepada aktiviti fun learning untuk membina kreativiti kanak-kanak ribena kesayangan di rumah kita tu. Kesannya ialah, anak akan dapat lebih manfaat untuk rangsangan minda, lebih happy dan dalam masa sama kita pun lebih […]