Kisah Tentang Tingginya Harapan Ibu Ayah Terhadap Masa Depan Anak-Anak

Cerita tentang harapan seorang ibu terhadap masa depan anak-anak.

Bila bercakap tentang harapan masa depan, saya ingat lagi masa kami mula-mula cari rumah dulu lepas balik daripada Jepun. Memang dah rancang sebelum tu sebolehnya tak nak tinggal menyewa. Nak terus beli rumah sendiri. Alasannya sebab bayar installment rumah bulan-bulan pun dah lebih kurang je dengan kadar sewa bulanan. Kalau boleh saya nak beli rumah […]

Yeay Ihsan Dah Habis Exam!

Keputusan peperiksan awal tahun Ihsan.

Alhamdulillah akhirnya minggu ni dah sampai ke penghujung. Ini bermakna Ihsan dah pun selesai menduduki peperiksaan akhir tahun. Legaaa. Rasanya ramai mak-mak yang kerisauan sepanjang minggu lepas. Yang stress dan yang tak cukup tidur pun ada rasanya sebab sibuk fokus buat ulang-kaji dengan anak-anak. Tapi kitorang relax je ahaha! Langsung takde buat apa-apa revision. Cuma […]

Air Oh Air!

Gunakan air dengan berhemah.

Dah lebih 2 minggu Semenyih dan banyak kawasan di Selangor ni alami gangguan bekalan air. Gara-gara ada satu kilang dekat Sungai Lalang yang buang bahan perindustrian ke Sungai Semenyih. Air jadi tercemar dan busuk. Tak pasal-pasal lebih sejuta penduduk terseksa takde air kat rumah. Sampaikan hari tu ada kematian di kampung. Terpaksa panggil lori Syabas […]

10 Tips Mudah Bangun Malam Agar Istiqomah Mengerjakan Solat Tahajjud

Tips mudah terjaga daripada tidur untuk solat sunat malam

Entry ni ditujukan khas untuk manfaat diri sendiri terutamanya dan sahabat pembaca sekalian secara umumnya. Nahh ni 10 tips untuk mudah bangun malam supaya istiqomah mengerjakan solat tahajjud dan amalan-amalan sunat lain. Saya ada terbaca kawan kata, kita ni beriya pegi kursus sana-sini bayar mahal-mahal tapi tips kejayaan dunia akhirat nan 1 yang free ni […]