Pengalaman Kali Pertama Cubaan Berpuasa Si Abang Anak Yang Soleh!

Yeay Abang berjaya puasa separuh hari!

Memang tak ada plan pun nak suruh Ihsan berpuasa tahun ni. Tapi entah macam mana tiba-tiba sebelum terawikh malam pertama tu tu terfikir nak buat cubaan kali pertama berpuasa dan berterawikh pada Si Abang. Saja-saja nak test tengok dia faham ke tak sebenarnya puasa tu macam mana dan sejauh mana dia boleh ikut. Sejujurnya bila […]

Marhaban Ya Ramadhan 1437H, Selamat Berpuasa!

Selamat menyambut bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak

Marhaban Ya Ramadhan 1437H! Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat! Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas hingga ke hari ni untuk meraikan bulan puasa tahun 2016 ni. Setakat hari ni dah hampir 2 minggu kita berpuasa. Ada lagi baki separuh bulan untuk memanfaatkan Ramadhan sebelum bulan Syawal tiba. Azam Ramadhan tahun ni macam biasa […]

Fenomena Gerhana Matahari, Peluang Mengerjakan Solat Sunat Kusuf

Peristiwa gerhana matahari

Sejak semalam ramai orang asyik sebut-sebut pasal mengerjakan Solat Sunat Gerhana Matahari ataupun Solat Sunat Kusuf sempena fenomena gerhana matahari yang berlaku hari ni, 9 Mac 2016. Dalam group Whatsapp pun tak kurang juga masing-masing pakat post info cara menunaikan solat sunat gerhana matahari ni. Honestly saya kurang peka dengan peristiwa macam ni. Tapi nasib […]

Pengenalan: Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism

Hanen More Than Words Program for Parents of Autism Children

Alhamdulillah setelah lebih setahun Ihsan tak dipanggil untuk sesi terapi pertuturan di HUKM, tiba-tiba awal tahun ni dapat panggilan untuk join Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism. Lepas sesi taklimat, akhir bulan Januari 2016 tu terus mula dengan group session 1. Lama juga tunggu turn untuk dapat masuk program ni. Yelah […]

HazrinaNasir.Com & MamaWidad.Com Domains Have Reached 1 Year!

Personal blog HazrinaNasir.Com

Assalamualaikum, yuhuuu I’m back! After more than 2 months being MIA, I hope this time my blogging spirit will maintain at the highest level. Anyway, Alhamdulillah domain hazrinanasir.com dan www.mamawidad.com have reached 1 year! Walaupun sebenarnya dah bertahun-tahun berblog, tapi sepanjang setahun pengalaman baru guna self-hosted domain ni ohh memang best! Kalau lah tau, dah lama dulu guna private […]

Tips & Panduan Untuk Ibu Bapa Memilih Tadika Yang Sesuai Dan Tepat Untuk Anak

Perkara-perkara penting ibubapa perlu pertimbangkan masa memilih tadika yang sesuai dan terbaik untuk anak.

Cuti sekolah akhir tahun dah 2 minggu mula. Kita dah pun di penghujung tahun 2015. Ramai ibu bapa yang mula mencari dan memilih tadika mana yang sesuai dan tepat nak hantar anak masing-masing tahun depan. Bukan je mak ayah yang pertama kali nak hantar anak masuk tadika pening kepala nak fikir. Yang dah pernah hantar […]

Aisyah Si Elsa Muslimah Dan Graduation Day Brainy Bunch Islamic Montessori 2015

Majlis Graduasi tadika BBIM 2015

Alhamdulillah kita dah lepas pun penghujung sesi persekolahan 2015 dan cuti sekolah pun dah masuk 2 minggu mula, yay! Lebih 2 minggu lepas, 21 November 2015 Aisyah ada Graduation Day Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) yang dibuat di Dewan Seri Cempaka, Putrajaya. Dan pada 27 November 2015 adalah hari terakhir Aisyah ke tadika untuk tahun […]

Bahan Bantu Mengajar Hafazan Juz Amma Untuk Anak-Anak Supaya Seronok Menghafal

BBM untuk hafazan Al-Quran anak-anak bermula dengan Juz 30

Assalamualaikum, Owh wow rindunya kat blog ni. Tiap-tiap hari dijenguk tapi tak sempat nak update. Dok update entry lama-lama je. By the way hari ni nak share tentang bahan bantu mengajar hafazan Juz Amma. Buat ni khas untuk anak-anak supaya diorang seronok nak menghafal. Finally berjaya juga habis menggunting malam tadi. Hari ni tinggal nak […]

Salam Maal Hijrah 1437H/ 2015

Selamat menyambut Maal Hijrah 1437H/ 2015

Alhamdulillah pejam celik pejam celik rupanya tahun lalu dah pun meninggalkan kita. Salam Maal Hijrah 1437H/ 2015 saya ucapkan kepada semua 🙂 Sejujurnya kalau dulu-dulu saya kurang menghayati sambutan Tahun Baru Hijrah ni. Tapi mungkin kerana peningkatan usia, sekarang ni setiap kali tahun berakhir saya rasa bersyukur sebab masih diberi kesempatan untuk bernafas dan menikmati […]