Kerja Part Time Untuk Pelajar Cari Duit Tambahan Melalui Perniagaan Online

Hubungi saya untuk maklumat lanjut berkenaan program usahawan muda YES Shaklee ni

Kos sara hidup yang makin tinggi di bandar besar terutamanya Kuala Lumpur, adalah alasan yang kuat kenapa pelajar perlu ambil peluang kerja part melalui perniagaan online untuk cari duit tambahan. Walaupun anda pelajar universiti dan kolej yang menerima pinjaman pelajaran ataupun biasiswa tapi saya sangat yakin jumlah tersebut sebahagian besarnya digunakan untuk bayar yuran pengajian. […]

9 Tips Galakkan Anak Minum Air Masak Lebih Banyak Dan Kurang Minum Air Manis

Anak susah minum air masak adalah isu yang common dikalangan mak-mak. Anak-anak lagi suka minum air manis yang berperisa dan berperwarna of course lah sebab rasanya lagi sedap. Saya kurang hadapi masalah ni sebab Aisyah dan Ihsan memang kuat minum air kosong. Mungkin sebab saya tak jadikan kebiasaan. Bukanlah tak minum langsung. Saya bagi juga […]

Kisah Kehidupan Di Kotaraya Kuala Lumpur, Pertemuan Yang Unik Dengan Ibu-Ibu Hebat

KLCC

Saya suka tengok orang. Habit ni hadir dalam diri saya entah lah sejak bila. Tapi memang interesting bila tengok macam-macam gelagat manusia ni. Daripada situ saya akan buat analisis dalam kepala sendiri. Bukan bermaksud nak menghakimi. Tapi lebih kepada mengambil pengajaran baik buruk. Selalunya saya akan compare dengan kehidupan saya sendiri. Honestly memang banyak yang […]

Anak Suka Buat Sepah? Jadikannya Aktiviti Fun Learning Untuk Membina Kreativiti Kanak-Kanak

Anak suka buat sepah di rumah

Anak suka buat sepah! Instead of kita marah dan suruh anak berhenti menyepah, why not kita kita jangan halang. Sebaliknya kita switch kepada aktiviti fun learning untuk membina kreativiti kanak-kanak ribena kesayangan di rumah kita tu. Kesannya ialah, anak akan dapat lebih manfaat untuk rangsangan minda, lebih happy dan dalam masa sama kita pun lebih […]

Salam Ramadhan 1436H, Selamat Mengimarahkan Bulan Puasa Tahun 2015

Selamat menyambut bulan Ramadhan 1436H. Banyakkan beribadat sepanjang bulan puasa.

Salam Ramadhan 1436H kepada semua umat Islam dan selamat mengimarahkan bulan puasa tahun 2015 dengan membanyakkan amal ibadat. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas untuk bertemu dengan Ramadhan kali ni. Hari ni dah 4 Ramadhan. Dah hampir seminggu kita berpuasa. Dekat rumah ni saya dengan DH jelah puasa. Kanak-kanak 2 orang tu belum lagi belajar […]

Cara Saya Mengajar Anak Memegang Pensil, Seterusnya Pandai Menulis Dan Melukis

Cara ajar anak pegang pensil dan menulis

Ramai anak-anak yang boleh pegang pensil sendiri tanpa perlu diajar. Tapi ramai juga yang mak ayahnya perlu mengajar anak macam mana cara memegang pensil yang betul. Seterusnya sampailah dia pandai menulis dan melukis sendiri. Actually isu tak pandai menulis ni bukannya selalu jadi pada special kid saja tapi pada anak normal pun boleh jadi. Setiap […]

Urusan Pendaftaran Sekolah Darjah Satu 2016 Di Sekolah Kebangsaan Bandar Rinching

Playhouse yang best di bilik terapi UKM KL

Alhamdulillah at last urusan pendaftaran sekolah untuk darjah satu tahun 2016 nanti untuk Ihsan dah settled di Sekolah Kebangsaan Bandar Rinching. Sempat juga rushed ke sekolah sebelum pukul 5 petang. Pagi tadi dah called tanya waktu bila boleh pergi berurusan dengan pejabat. Sempat lah sampai sana dalam pukul 4 lebih. Mak aihhh bisingnya sekolah hahaha! […]

Resepi Homemade Playdough Yang Tahan Lama Dan Selamat Untuk Anak

Resepi homemade playdough

Budak-budak harus lah suka sangat playdough. Termasuklah anak-anak saya. Beberapa bulan lepas saya buat homemade playdough yang of course selamat kalau anak-anak termakan atau saja-saja nak makan. Dah tu tahan sangat lama sampai berbulan-bulan! Memang jimat duit sebab tak perlu beli playdough jenama Play-Doh yang mahal tu. Play-Doh tu memang lah best sebab warnanya cantik […]

Resepi Kek Coklat Moist Kukus Yummylicious, Cuba Sekali Nak Lagi!

Resepi Kek Coklat Moist Kukus

Saya ni dah lama tak baking kek. Tapi Jumaat lepas saya cuba resepi kek coklat moist kukus yummilicious. Tanpa disangka-sangka menjadi pulak tu, Alhamdulillah! Dah cuba rasa sekali susah pula nak berhenti. Nak makan lagi dan lagi. Kisahnya sejak bermastautin di Malaysia since tahun 2011 saya memang jarang-jarang buat kek. Kalau buat pun mesti bakar […]