Resepi Muffin Coklat Nestum Kurang Manis

Assalamualaikum,   Jarang-jarang membaking semenjak dah 2 tahun lebih balik Malaysia ni. Tapi hari ni berjaya baking lagi. Alah buat muffin coklat nestum kurang manis je. Sedap, senang, tak renyah dan semestinya cepat! Itu yang penting 😀 Lepas tidur petang tadi perut pun rasa laparnya. Terfikir-fikir apa nak makan. Anak-anak bangun nanti mesti nak kudap-kudap […]

Selamat Memulakan Sesi Persekolahan 2015 :)

Assalamualaikum,   Hari ni minggu ke pertama secara sesi persekolahan 2015 bermula bagi seluruh negeri di Malaysia. Selamat memulakan buka sekolah! Macam-macam ragam budak-budak baru masuk darjah satu kita boleh tengok dalam TV dan media sosial. Memang geli hati. Tapi rasanya tahun ni tak dengar lagi kes kepala budak tersepit celah kerusi. Harap-harap tak ada […]

Review Tadika Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) Taman Pelangi Semenyih

Assalamualaikum 🙂   Hari ni saya nak buat sikit review tentang Tadika Brainy Bunch Islamic  Montessori (BBIM) cawangan Taman Pelangi Semenyih. Kisahnya masa hari pertama Aisyah pergi tadika, saya post status di Facebook dengan gambar Aisyah pakai unform. Tak sangka pula lepas tu saya terima beberapa private message daripada kawan-kawan yang juga tengah survey dan […]

Gembirakan Orang Lain, Bahagiakan Diri Sendiri

Assalamualaikum,   Memang betul lah apa orang cakap. Salah satu cara nak bahagiakan diri sendiri ialah kita cuba gembirakan orang lain dulu. Bukan saya tak percaya ni dan bukannya saya tak pernah buat. Cuma hari ni je rasa tergerak hati nak berkongsi pasal ni. Ramai orang tak endah dan rasa tak penting nak gembirakan hati […]

Hari Pertama Aisyah Di Tadika Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) Taman Pelangi Semenyih

Assalamualaikum,   Alhamdulillah Aisyah dah masuk tadika. Akhirnya kami pilih tadika Brainy Bunch Islamic Montessori (BBIM) di Taman Pelangi Semenyih. In fact hari ni hari ke 3 Aisyah pergi ke Brainy Bunch. Walaupun masih lagi menangis sejak hari pertama masa hantar waktu pagi tapi cikgu-cikgu kata tak berlanjutan. Dia menangis kejap je. Lepas tu dia boleh join […]

Salam Maulidur Rasul 1436H/ 2015

Assalamualaikum,   Salam Maulidur Rasul 1436H kepada semua. Hari ni 12 Rabiulawal ataupun 3 Januari 2015 kita menyambut dan memperingati hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW. Peristiwa keputeraan Nabi Muhammad SAW bukan saja membawa titik perubahan besar dalam kehidupan umat Islam seluruh dunia tapi juga seluruh tamadun manusia.   Pengajaran Daripada Hari Maulidur Rasul […]

Perlu Ke Ibu Bagi Anak Sihat Makan Vitamin Ataupun Makanan Tambahan?

Adakah perlu bagi anak makan vitamin walaupun anak jarang sakit?

Sebagai seorang ibu pernah ke terfikir macam soalan kat atas perlu ke bagi anak makan vitamin? Yelah kalau anak dah sihat walafiat buat apa lagi nak bagi makanan tambahan kan? Saya tak tau lah para emak lain macam mana. Tapi saya memang ada tertanya-tanya juga persoalan ni. Sebagai Mama prihatin mestilah kita nak memberi yang terbaik […]

Bencana Banjir Pantai Timur, Doa Ketika Hujan Lebat Tak Berhenti-Henti

Assalamualaikum, Kesiannya tengok berita pasal mangsa bencana banjir besar di pantai timur. Hujan turun kalau tak lebat pun tapi tak berhenti-henti. Selain Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak, Kedah dan Perlis pun dijangka terlibat. Saya yang tak mampu menyumbang masa dan tenaga ni cuma mampu hantar doa daripada jauh dan buat sumbangan kewangan saja. Alhamdulillah banyak […]

Umur Berapa Sesuai Hantar Anak Masuk Tadika? Dilema Ibu Bapa Sebelum Buka Sekolah

Umur berapa sesuai mula hantar anak ke tadika?

Waktu hujung-hujung tahun sebelum buka sekolah ni saya yakin ramai ibu bapa yang dalam dilema memikirkan persoalan umur berapa yang paling sesuai nak hantar anak masuk tadika, playschool, kindergarten dan sebagainya. Kan? Saya tau lah sebab saya pun macam ni juga 😀 Memang pening kepala fikir patut ke tak patut hantar, nak pilih tadika yang […]