Keep Sharing, You Never Know Who You Are Inspiring

Keep inspiring others.

Sebelum mula aktif menulis (dan merepek) di Facebook serta di blog MamaWidad.Com dan HazrinaNasir.Com macam sekarang, saya sebenarnya mula warm up di Friendster blog dan kemudian mula serius di Blogspot. Friendster pun dah tak wujud sekarang ni. Padahal situlah mula-mula saya kenal husband (through a friend) kehkehkeh! Anyway nak ceritanya sepanjang saya menulis, selain prospek […]

Nasihat Lembut Dalam Lirik Lagu Nasyid Muslimah Oleh Ustaz Nazrey Johani

Lirik lagu nasyid Muslimah oleh Ustaz Nazrey Johani

Kisahnya semalam masa ke hulu ke hilir dalam rumah ni tiba-tiba terdengar lagu yang best daripada tv. Terus langkah terberhenti sebab nak tengok lagu apa tu? Oh rupanya lagu nasyid. Dalam hati kata eh sedapnya lagu ni! Terus fokus pasang telinga nak cuba tangkap lirik lagu sebab nak cari tajuknya nanti. Saya ni bukan lah […]

Kenapa Umat Islam Kena Kaya?

Orang beriman dan bertakwa adalah paling tinggi darjat disisi Allah.

Ramai orang selalu kata, “Buat apa lah nak kumpul harta banyak-banyak? Macam lah boleh bawa masuk kubur!.” Sejujurnya kalau dulu saya pun pernah berfikiran macam tu. Tapi sikit-sikit pemikiran saya lebih terbuka lepas bergaul dengan orang yang kaya jiwa dan kaya harta ni. Kebetulan pula baru-baru ni juga saya ada terdengar dalam radio Ikim masa […]

Keputusan Diagnosis, Autism Spectrum Disorder (ASD) Di Bulan Kesedaran Autisma

Berbaktilah kepada anak ini sesungguh hati untuk jana saham ke akhirat nanti.

Tamat sudah Bulan Kesedaran Autisma Sedunia ataupun World Autism Awareness Month pada bulan April lepas. Seperti yang ramai orang dah tau, 2 April setiap tahun adalah World Autism Awareness Day dan April adalah ibarat bulan hari raya untuk anak Autism dan keluarga mereka. Ihsan sekeluarga pun tak terkecuali rasa kemeriahan tu. Memang banyak sangat aktiviti […]

Review Novel Falling Leaves: The True Story Of Unwanted Chinese Daughter

Falling Leaves: The True Story Of An Unwanted Chinese Daughter

Falling Leaves by Adeline Yen Mah. Hari ni saya nak share review novel yang best ni. Buku ni saya sambar masa pergi Big Bad Wolf (BBW) di MIECC 2, The Mines, Seri Kembangan. Nampak biasa je. Tapi memang capai semata-mata sebab nak penuhkan kotak. Tapi saya pastikan bestseller, ada good reviews and of course non-fiction. […]

Kisah Tentang Tingginya Harapan Ibu Ayah Terhadap Masa Depan Anak-Anak

Cerita tentang harapan seorang ibu terhadap masa depan anak-anak.

Bila bercakap tentang harapan masa depan, saya ingat lagi masa kami mula-mula cari rumah dulu lepas balik daripada Jepun. Memang dah rancang sebelum tu sebolehnya tak nak tinggal menyewa. Nak terus beli rumah sendiri. Alasannya sebab bayar installment rumah bulan-bulan pun dah lebih kurang je dengan kadar sewa bulanan. Kalau boleh saya nak beli rumah […]

10 Tips Mudah Bangun Malam Agar Istiqomah Mengerjakan Solat Tahajjud

Tips mudah terjaga daripada tidur untuk solat sunat malam

Entry ni ditujukan khas untuk manfaat diri sendiri terutamanya dan sahabat pembaca sekalian secara umumnya. Nahh ni 10 tips untuk mudah bangun malam supaya istiqomah mengerjakan solat tahajjud dan amalan-amalan sunat lain. Saya ada terbaca kawan kata, kita ni beriya pegi kursus sana-sini bayar mahal-mahal tapi tips kejayaan dunia akhirat nan 1 yang free ni […]