13 Tips Bawa Anak Autisma Dan Anak Kecil Solat Jemaah Di Surau, Pengalaman Saya

13 Tips Mendidik Anak-Anak Kecil Solat Terawikh Di Masjid

Ramadhan kali ni mencatatkan beberapa first times untuk Ihsan dan Aisyah terutama daripada aspek solat di surau. Macam saya cakap dalam entry lepas, bebudak ni tak puasa pun sebab diorang belum ready lagi. Jadi kitorang fokus on mantapkan solat serta improve behavior dulu. Honestly mula-mula tu rasa tak sangka juga sebab saya memang tak berapa […]

Keputusan Diagnosis, Autism Spectrum Disorder (ASD) Di Bulan Kesedaran Autisma

Berbaktilah kepada anak ini sesungguh hati untuk jana saham ke akhirat nanti.

Tamat sudah Bulan Kesedaran Autisma Sedunia ataupun World Autism Awareness Month pada bulan April lepas. Seperti yang ramai orang dah tau, 2 April setiap tahun adalah World Autism Awareness Day dan April adalah ibarat bulan hari raya untuk anak Autism dan keluarga mereka. Ihsan sekeluarga pun tak terkecuali rasa kemeriahan tu. Memang banyak sangat aktiviti […]

Kisah Tentang Tingginya Harapan Ibu Ayah Terhadap Masa Depan Anak-Anak

Cerita tentang harapan seorang ibu terhadap masa depan anak-anak.

Bila bercakap tentang harapan masa depan, saya ingat lagi masa kami mula-mula cari rumah dulu lepas balik daripada Jepun. Memang dah rancang sebelum tu sebolehnya tak nak tinggal menyewa. Nak terus beli rumah sendiri. Alasannya sebab bayar installment rumah bulan-bulan pun dah lebih kurang je dengan kadar sewa bulanan. Kalau boleh saya nak beli rumah […]

Yeay Ihsan Dah Habis Exam!

Keputusan peperiksan awal tahun Ihsan.

Alhamdulillah akhirnya minggu ni dah sampai ke penghujung. Ini bermakna Ihsan dah pun selesai menduduki peperiksaan akhir tahun. Legaaa. Rasanya ramai mak-mak yang kerisauan sepanjang minggu lepas. Yang stress dan yang tak cukup tidur pun ada rasanya sebab sibuk fokus buat ulang-kaji dengan anak-anak. Tapi kitorang relax je ahaha! Langsung takde buat apa-apa revision. Cuma […]

Pengalaman Kali Pertama Cubaan Berpuasa Si Abang Anak Yang Soleh!

Yeay Abang berjaya puasa separuh hari!

Memang tak ada plan pun nak suruh Ihsan berpuasa tahun ni. Tapi entah macam mana tiba-tiba sebelum terawikh malam pertama tu tu terfikir nak buat cubaan kali pertama berpuasa dan berterawikh pada Si Abang. Saja-saja nak test tengok dia faham ke tak sebenarnya puasa tu macam mana dan sejauh mana dia boleh ikut. Sejujurnya bila […]

Pengenalan: Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism

Hanen More Than Words Program for Parents of Autism Children

Alhamdulillah setelah lebih setahun Ihsan tak dipanggil untuk sesi terapi pertuturan di HUKM, tiba-tiba awal tahun ni dapat panggilan untuk join Hanen Speech Therapy Program For Parents Of Children With Autism. Lepas sesi taklimat, akhir bulan Januari 2016 tu terus mula dengan group session 1. Lama juga tunggu turn untuk dapat masuk program ni. Yelah […]

Bahan Bantu Mengajar Hafazan Juz Amma Untuk Anak-Anak Supaya Seronok Menghafal

BBM untuk hafazan Al-Quran anak-anak bermula dengan Juz 30

Assalamualaikum, Owh wow rindunya kat blog ni. Tiap-tiap hari dijenguk tapi tak sempat nak update. Dok update entry lama-lama je. By the way hari ni nak share tentang bahan bantu mengajar hafazan Juz Amma. Buat ni khas untuk anak-anak supaya diorang seronok nak menghafal. Finally berjaya juga habis menggunting malam tadi. Hari ni tinggal nak […]

Family Day PDK Di Eco Venture Semenyih Sempena Hari Sukan Malaysia 2015

Family Day PDK Semenyih dibuat sempena Hari sukan Negara 2015

Alhamdulillah Sabtu lepas, 10 Oktober 2015 sempena Hari Sukan Malaysia kami sekeluarga berkesempatan untuk join Family Day PDK Semenyih yang dibuat di Semenyih Eco Venture Resort & Recreation. Seronok sangat sebab ni first time joined Family Day tempat anak belajar. Dan yang paling penting syukur ke hadrat Ilahi sebabnya kitorang takde tiba-tiba tak jadi pergi […]