Family Day PDK Di Eco Venture Semenyih Sempena Hari Sukan Malaysia 2015

Family Day PDK Semenyih dibuat sempena Hari sukan Negara 2015

Alhamdulillah Sabtu lepas, 10 Oktober 2015 sempena Hari Sukan Malaysia kami sekeluarga berkesempatan untuk join Family Day PDK Semenyih yang dibuat di Semenyih Eco Venture Resort & Recreation. Seronok sangat sebab ni first time joined Family Day tempat anak belajar. Dan yang paling penting syukur ke hadrat Ilahi sebabnya kitorang takde tiba-tiba tak jadi pergi […]

Cerita Terkini Tentang Anak Soleh (6 Tahun) Dan Anak Solehah (3 Tahun)

Selamat hari jadi untuk anak-anak Mama yang soleh dan solehah

Dah lama tak cerita tentang anak soleh, Ihsan dan anak solehah, Aisyah. Padahal dulunya blog ni lah jadi tempat catatan perkembangan diorang. Bulan Ogos 2015 lepas Ihsan dah genap 6 tahun. Aisyah pulak bulan September 2015 lepas dah genap 3 tahun. Pejam celik pejam celik sekejap je anak-anak membesar. Sesekali bila teringat diorang masa kecik-kecik […]

Anak Suka Buat Sepah? Jadikannya Aktiviti Fun Learning Untuk Membina Kreativiti Kanak-Kanak

Anak suka buat sepah di rumah

Anak suka buat sepah! Instead of kita marah dan suruh anak berhenti menyepah, why not kita kita jangan halang. Sebaliknya kita switch kepada aktiviti fun learning untuk membina kreativiti kanak-kanak ribena kesayangan di rumah kita tu. Kesannya ialah, anak akan dapat lebih manfaat untuk rangsangan minda, lebih happy dan dalam masa sama kita pun lebih […]

Cara Saya Mengajar Anak Memegang Pensil, Seterusnya Pandai Menulis Dan Melukis

Cara ajar anak pegang pensil dan menulis

Ramai anak-anak yang boleh pegang pensil sendiri tanpa perlu diajar. Tapi ramai juga yang mak ayahnya perlu mengajar anak macam mana cara memegang pensil yang betul. Seterusnya sampailah dia pandai menulis dan melukis sendiri. Actually isu tak pandai menulis ni bukannya selalu jadi pada special kid saja tapi pada anak normal pun boleh jadi. Setiap […]

Urusan Pendaftaran Sekolah Darjah Satu 2016 Di Sekolah Kebangsaan Bandar Rinching

Playhouse yang best di bilik terapi UKM KL

Alhamdulillah at last urusan pendaftaran sekolah untuk darjah satu tahun 2016 nanti untuk Ihsan dah settled di Sekolah Kebangsaan Bandar Rinching. Sempat juga rushed ke sekolah sebelum pukul 5 petang. Pagi tadi dah called tanya waktu bila boleh pergi berurusan dengan pejabat. Sempat lah sampai sana dalam pukul 4 lebih. Mak aihhh bisingnya sekolah hahaha! […]

Cari Hadiah Bersunat Di Toys R Us IOI City Mall, Putrajaya

Kedai permainan Toys R Us IOI City Mall, Putrajaya.

Ye bersunat pun ada dapat hadiah tau. Alkisahnya hari Ahad lepas kitorang pergi ke Toys R Us di IOI City Mall, Putrajaya yang besar dan baru tu untuk cari hadiah Ihsan sempena berjaya berkhatan. Petang lepas Asar baru bertolak daripada Semenyih. Tak jauh pun daripada rumah. Untung lah macam ni, bersunat pun boleh dapat present. […]

Pusat Dalam Komuniti (PDK): Majlis Penghargaan Dan Anugerah Pelatih Bagi Tahun 2014

Majlis PDK di KKTM Beranang

Semalam hari Sabtu 18 April 2015 first time kami anak-beranak joined aktiviti formal Pusat Dalam Komuniti (PDK) iaitu Majlis Penghargaan & Anugerah Pelatih Bagi Tahun 2014. Majlis dibuat di Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) Beranang ataupun nama lainnya Mara Japan Industrial Institute (MJII). Memang dekat je dengan rumah. Mula daripada pukul 8.00 pagi sampai lah […]

Kenapa Pilih Homeschooling?

Kenapa pilih untuk homeschool

Kenapa nak pilih homeschooling sedangkan dah ada banyak sekolah bersepah-sepah di luar sana? Hantar je lah kan senang? Susah-susah je kan nak ajar sendiri ye dak? 🙂 Sekarang ni dah jadi trend ramai parents homeschooling anak masing-masing. Kaum ibu lah yang ramai jadi ‘cikgu’ dirumah. Ada banyak sebab kenapa ramai ibubapa pilih untuk ‘homeschool’. Termasuklah […]