Pengalaman Aisyah Kena Marah Dengan Cikgu Garang Di Sekolah

Aisyah kena marah dengan cikgu garang di sekolah!

Mama ambil gambar Aisyah sebab bila dia turun bawah tengok-tengok muka dah bertempek bedak macam tu. Dia mandi dan bersiap sendiri. Comel pula. Suruh senyum elok-elok tapi dia buat muka begitu. Ini kisah minggu lepas. Si kenit ni balik sekolah basah lencun kena hujan. Siap bertakung air dalam kasut. Hairan betul. Dah macam orang main hujan […]

10 Tips Latih Anak Kecil Berpuasa Buat Pertama Kali Di Bulan Ramadhan

Ramadhan chart untuk bantu latih anak berpuasa di bulan Ramadhan.

Alhamdulillah dah berlalu 2 per 3 bulan kita berpuasa. Tahun 2018 ni, both Ihsan dan Aisyah mula belajar puasa dengan lebih serius. So far so good lah mengikut tahap kefahaman dan kemampuan diorang. So let me share tips latih anak berpuasa buat pertama kali di bulan Ramadhan. Actually rasa syukur dan tak sangka sebab diorang […]

13 Tips Bawa Anak Autisma Dan Anak Kecil Solat Jemaah Di Surau, Pengalaman Saya

13 Tips Mendidik Anak-Anak Kecil Solat Terawikh Di Masjid

Ramadhan kali ni mencatatkan beberapa first times untuk Ihsan dan Aisyah terutama daripada aspek solat di surau. Macam saya cakap dalam entry lepas, bebudak ni tak puasa pun sebab diorang belum ready lagi. Jadi kitorang fokus on mantapkan solat serta improve behavior dulu. Honestly mula-mula tu rasa tak sangka juga sebab saya memang tak berapa […]

Pengalaman Kali Pertama Cubaan Berpuasa Si Abang Anak Yang Soleh!

Yeay Abang berjaya puasa separuh hari!

Memang tak ada plan pun nak suruh Ihsan berpuasa tahun ni. Tapi entah macam mana tiba-tiba sebelum terawikh malam pertama tu tu terfikir nak buat cubaan kali pertama berpuasa dan berterawikh pada Si Abang. Saja-saja nak test tengok dia faham ke tak sebenarnya puasa tu macam mana dan sejauh mana dia boleh ikut. Sejujurnya bila […]

Tips & Panduan Untuk Ibu Bapa Memilih Tadika Yang Sesuai Dan Tepat Untuk Anak

Perkara-perkara penting ibubapa perlu pertimbangkan masa memilih tadika yang sesuai dan terbaik untuk anak.

Cuti sekolah akhir tahun dah 2 minggu mula. Kita dah pun di penghujung tahun 2015. Ramai ibu bapa yang mula mencari dan memilih tadika mana yang sesuai dan tepat nak hantar anak masing-masing tahun depan. Bukan je mak ayah yang pertama kali nak hantar anak masuk tadika pening kepala nak fikir. Yang dah pernah hantar […]

9 Tips Galakkan Anak Minum Air Masak Lebih Banyak Dan Kurang Minum Air Manis

Anak susah minum air masak adalah isu yang common dikalangan mak-mak. Anak-anak lagi suka minum air manis yang berperisa dan berperwarna of course lah sebab rasanya lagi sedap. Saya kurang hadapi masalah ni sebab Aisyah dan Ihsan memang kuat minum air kosong. Mungkin sebab saya tak jadikan kebiasaan. Bukanlah tak minum langsung. Saya bagi juga […]

Umur Berapa Sesuai Hantar Anak Masuk Tadika? Dilema Ibu Bapa Sebelum Buka Sekolah

Umur berapa sesuai mula hantar anak ke tadika?

Waktu hujung-hujung tahun sebelum buka sekolah ni saya yakin ramai ibu bapa yang dalam dilema memikirkan persoalan umur berapa yang paling sesuai nak hantar anak masuk tadika, playschool, kindergarten dan sebagainya. Kan? Saya tau lah sebab saya pun macam ni juga 😀 Memang pening kepala fikir patut ke tak patut hantar, nak pilih tadika yang […]