Another Year Older Another Year Wiser, Alhamdulillah

It's my birthday!

Alhamdulillah another year older and perhaps another year wiser. It is my birthday today. The day started with close family members wishing me ‘Happy Birthday’ accompanied with special doa dedicated for me. Also myself not forgetting to take the chance thanking my parents for their sacrifices bringing me into this world and raising me to […]

Nasihat Lembut Dalam Lirik Lagu Nasyid Muslimah Oleh Ustaz Nazrey Johani

Lirik lagu nasyid Muslimah oleh Ustaz Nazrey Johani

Kisahnya semalam masa ke hulu ke hilir dalam rumah ni tiba-tiba terdengar lagu yang best daripada tv. Terus langkah terberhenti sebab nak tengok lagu apa tu? Oh rupanya lagu nasyid. Dalam hati kata eh sedapnya lagu ni! Terus fokus pasang telinga nak cuba tangkap lirik lagu sebab nak cari tajuknya nanti. Saya ni bukan lah […]

Kenapa Umat Islam Kena Kaya?

Orang beriman dan bertakwa adalah paling tinggi darjat disisi Allah.

Ramai orang selalu kata, “Buat apa lah nak kumpul harta banyak-banyak? Macam lah boleh bawa masuk kubur!.” Sejujurnya kalau dulu saya pun pernah berfikiran macam tu. Tapi sikit-sikit pemikiran saya lebih terbuka lepas bergaul dengan orang yang kaya jiwa dan kaya harta ni. Kebetulan pula baru-baru ni juga saya ada terdengar dalam radio Ikim masa […]

Review Novel Falling Leaves: The True Story Of Unwanted Chinese Daughter

Falling Leaves: The True Story Of An Unwanted Chinese Daughter

Falling Leaves by Adeline Yen Mah. Hari ni saya nak share review novel yang best ni. Buku ni saya sambar masa pergi Big Bad Wolf (BBW) di MIECC 2, The Mines, Seri Kembangan. Nampak biasa je. Tapi memang capai semata-mata sebab nak penuhkan kotak. Tapi saya pastikan bestseller, ada good reviews and of course non-fiction. […]

Fenomena Gerhana Matahari, Peluang Mengerjakan Solat Sunat Kusuf

Peristiwa gerhana matahari

Sejak semalam ramai orang asyik sebut-sebut pasal mengerjakan Solat Sunat Gerhana Matahari ataupun Solat Sunat Kusuf sempena fenomena gerhana matahari yang berlaku hari ni, 9 Mac 2016. Dalam group Whatsapp pun tak kurang juga masing-masing pakat post info cara menunaikan solat sunat gerhana matahari ni. Honestly saya kurang peka dengan peristiwa macam ni. Tapi nasib […]

Salam Maal Hijrah 1437H/ 2015

Selamat menyambut Maal Hijrah 1437H/ 2015

Alhamdulillah pejam celik pejam celik rupanya tahun lalu dah pun meninggalkan kita. Salam Maal Hijrah 1437H/ 2015 saya ucapkan kepada semua 🙂 Sejujurnya kalau dulu-dulu saya kurang menghayati sambutan Tahun Baru Hijrah ni. Tapi mungkin kerana peningkatan usia, sekarang ni setiap kali tahun berakhir saya rasa bersyukur sebab masih diberi kesempatan untuk bernafas dan menikmati […]