Air Oh Air!

Gunakan air dengan berhemah.

Dah lebih 2 minggu Semenyih dan banyak kawasan di Selangor ni alami gangguan bekalan air. Gara-gara ada satu kilang dekat Sungai Lalang yang buang bahan perindustrian ke Sungai Semenyih. Air jadi tercemar dan busuk. Tak pasal-pasal lebih sejuta penduduk terseksa takde air kat rumah. Sampaikan hari tu ada kematian di kampung. Terpaksa panggil lori Syabas […]

Marhaban Ya Ramadhan 1437H, Selamat Berpuasa!

Selamat menyambut bulan puasa Ramadhan Al-Mubarak

Marhaban Ya Ramadhan 1437H! Selamat berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat! Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas hingga ke hari ni untuk meraikan bulan puasa tahun 2016 ni. Setakat hari ni dah hampir 2 minggu kita berpuasa. Ada lagi baki separuh bulan untuk memanfaatkan Ramadhan sebelum bulan Syawal tiba. Azam Ramadhan tahun ni macam biasa […]

Fenomena Gerhana Matahari, Peluang Mengerjakan Solat Sunat Kusuf

Peristiwa gerhana matahari

Sejak semalam ramai orang asyik sebut-sebut pasal mengerjakan Solat Sunat Gerhana Matahari ataupun Solat Sunat Kusuf sempena fenomena gerhana matahari yang berlaku hari ni, 9 Mac 2016. Dalam group Whatsapp pun tak kurang juga masing-masing pakat post info cara menunaikan solat sunat gerhana matahari ni. Honestly saya kurang peka dengan peristiwa macam ni. Tapi nasib […]

Kisah Kehidupan Di Kotaraya Kuala Lumpur, Pertemuan Yang Unik Dengan Ibu-Ibu Hebat

KLCC

Saya suka tengok orang. Habit ni hadir dalam diri saya entah lah sejak bila. Tapi memang interesting bila tengok macam-macam gelagat manusia ni. Daripada situ saya akan buat analisis dalam kepala sendiri. Bukan bermaksud nak menghakimi. Tapi lebih kepada mengambil pengajaran baik buruk. Selalunya saya akan compare dengan kehidupan saya sendiri. Honestly memang banyak yang […]

Bencana Banjir Pantai Timur, Doa Ketika Hujan Lebat Tak Berhenti-Henti

Assalamualaikum, Kesiannya tengok berita pasal mangsa bencana banjir besar di pantai timur. Hujan turun kalau tak lebat pun tapi tak berhenti-henti. Selain Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak, Kedah dan Perlis pun dijangka terlibat. Saya yang tak mampu menyumbang masa dan tenaga ni cuma mampu hantar doa daripada jauh dan buat sumbangan kewangan saja. Alhamdulillah banyak […]